לדלג לתוכן

מפרשן (סוג)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןמפרשן
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: דקראים
משפחה: מפרשניים
סוג: מפרשן
מינים
  • Istiophorus albicans
  • Istiophorus platypterus
שם מדעי
Istiophorus
לספד, 1801
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מפרשן (שם מדעי: Istiophorus) הוא סוג דג, ממשפחת המפרשניים, הכולל בתוכו 2 מינים שתפוצתם באזורי המים החמימים של כל האוקיינוסים ברחבי העולם.

צבעם העיקרי הוא כחול או אפור, ומאפיין עיקרי שלהם הוא סנפיר הגב הזקוף דמוי מפרש, שלעיתים תכופות נפרש לכל אורך הגב. מאפיין עיקרי נוסף של המין הוא המקור המאורך, הדומה לזה של דג-החרב ומפרשניים אחרים, לכן בחוגי ספורט הדיג באזור חיותם הם נקראים גם דגי מקור (billfish).

שני המינים של המפרשן גדלים במהרה, ומגיעים לאורך של 1.2–1.5 מטר בשנה הראשונה לחייהם, וניזונים בגובה פני הים או בעומק מדגים פלגיים ודיונונים. מהירות השחייה של פרטים מסוימים נמדדה כשהיא מגיעה ל-110 קמ"ש, שהיא המהירות הגבוהה ביותר שנמדדה לדג, ושדווחה על ידי מקור אמין[1][2]. המפרשניים הם שחיינים מהירים. בעבר הוערכה המהירות שלהם ב-80–110 קמ"ש (43–59 קשר) עם זאת, מספר מחקרים מודרניים טענו שמהירות כזאת לייצור ימי איננה אפשרית ושמהירותם לא עולה על 50 קמ"ש (27 קשר).[3]

באופן כללי, אורכו של המפרשן אינו עולה על 3 מטרים (9.8 רגל) ולעיתים נדירות שוקל מעל 90 קילוגרם (200 ליברות).

מפרשן כלל-ימי בהתנהגות מוחצנת של זקיפת המפרש

המפרש (סנפיר הגב) נשמר בדרך כלל כשהוא מקופל ונוטה הצידה בעת השחייה, אולם הוא יזדקף בכל עת שהמפרשן יחוש מאוים או כתוצאה מריגוש, וישווה למפרשן מראה גדול יותר מממדיו האמתיים. הטקטיקה הזו נצפתה גם במהלך ציד, כשקבוצת מפרשנים משתמשים במפרשיהם כדי לרעות להק דגים או דיונונים.

בענף ספורט הדיג, דג המפרשן הוא מהנחשקים ביותר וידועים בקפיצותיהם המדהימות מעל המים בניסיון להשתחרר מהקרס. יש להם מופעי צבעים מגוונים, החל בחום ואפור ועד סגול ואפילו כסף. צבעי הגוף שלהם לעיתים תכופות מודגשים באמצעות פסים ססגוניים בצבע כחול וכסף. המפרשן מסוגל לשנות את צבעיו כמעט באופן מיידי - שינוי הנשלט באמצעות מערכת העצבים שלו. המפרשן מסוגל לשנות את צבע גופו במהירות לכחול בהיר עם פסים צהבהבים כתגובה לריגוש, או כדי לבלבל את הטרף שלו לציד קל יותר, תוך כדי איתות למפרשנים אחרים על כוונותיו[4].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מפרשן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Haulin' Bass - elasmo-research.org. Accessed March 19, 2008
  2. ^ "Sailfish, Istiophorus platypterus". נבדק ב-2011-01-02..
  3. ^ The One Thing Everyone knows about Swordfish is Wrong, BBC Earth
  4. ^ [1] National Geographic Society